Het is als zakelijk rijder goed om je bewust te zijn van veranderende verkeersregels, of aankomende wetswijzigingen die impact kunnen hebben op je wagenpark. Ook dit jaar staat ons in Nederland een verandering te wachten. Ga je dit jaar met de auto naar Europa, bijvoorbeeld op vakantie, dan is het goed om ook op de hoogte te zijn van de veranderingen in Europese verkeersregels.
In dit blog lichten we twee aankomende veranderingen in de landelijke en Europese verkeersregels toe.
1. Verkeersregels in Nederland: beperken van emissies van CO2 door verkeer
In het Klimaatakkoord van Parijs van 2016 is afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Daarbij speelt ook personenvervoer een rol: de uitstoot van het verkeer draagt bij aan de stijgende mondiale temperatuur, en moet daarom worden teruggedrongen.
Om te zorgen dat die uitstoot in stappen wordt afgebouwd, wordt in juli 2024 een wetswijziging van kracht die de uitstoot van CO2 door werkgerelateerd verkeer moet verminderen. Het doel is om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 1 megaton te verminderen. In 2050 moet de emissiegrenswaarde per reizigerskilometer 0g zijn, zowel voor zakelijke mobiliteit als voor woon-werkmobiliteit.
Concreet houdt de wetswijziging het volgende in:
- Doel: Minder CO2-uitstoot door werkgerelateerd verkeer om het klimaat te beschermen.
- Emissiegrens: Er wordt een limiet vastgesteld voor de hoeveelheid CO2 die per kilometer mag worden uitgestoten door werkgerelateerd verkeer.
- Toekomstige doelen: Tegen 2050 mag er geen CO2 meer worden uitgestoten door werkgerelateerd verkeer.
- Tussentijdse limiet: Vanaf 2026 mag zakelijke mobiliteit maximaal 96 gram CO2 per kilometer uitstoten. Deze limiet kan nog aangepast worden op basis van verzamelde gegevens om zeker te zijn dat het doel voor 2030 wordt gehaald.
- Evaluatie: Op basis van de verzamelde gegevens zal bepaald worden of de limiet moet worden aangepast. Ook wordt gekeken of er een aparte of gecombineerde limiet voor woon-werkmobiliteit moet komen.
Kortom, de elektrificatie van je wagenpark wordt steeds belangrijker om als bedrijf aan de wetgeving te kunnen voldoen. Benieuwd welke stappen jij daarin kunt zetten? Lees onze gids voor de elektrificatie van je wagenpark of neem contact met ons op. We denken graag met je mee.
2. Verkeersregels in Europa: all-seasonbanden voldoen niet meer in Duitsland
Ga je dit najaar bijvoorbeeld naar Duitsland, dan kan het zijn dat je een nieuwe set banden moet aanschaffen. Vanaf oktober 2024 het niet meer is toegestaan om bij winterse omstandigheden banden te gebruiken die alleen het M+S-symbool dragen.
Het wordt dan namelijk verplicht om banden met het Alpine-symbool te gebruiken. Eerder werden winterbanden aangeduid met het M+S-symbool, wat staat voor ‘Modder en Sneeuw’. Hoewel werd aangenomen dat deze banden geschikt waren voor winterse omstandigheden, is dat nu niet meer voldoende. De Automobil Club Verkehr wijst erop dat het M+S-symbool niet wettelijk beschermd was, waardoor er geen specifieke tests werden uitgevoerd om de geschiktheid van deze banden voor winterse omstandigheden te garanderen. Let er dus op dat je banden het Alpine-symbool dragen: een berg met een sneeuwvlok. Rijd je onder winterse omstandigheden met banden die alleen de M+S-markering dragen, dan riskeer je een boete die op kan lopen tot 120 euro.