Elektrificatie van je wagenpark: een gids voor zakelijke rijders en wagenparkbeheerders 

Elektrisch rijden is de toekomst, maar wat als je een wagenpark hebt dat nog (grotendeels) op fossiele brandstof rijdt? De elektrificatie van je wagenpark is een grote stap waarbij je voor verschillende keuzes staat. In deze blog verkennen we de voordelen van elektrisch rijden voor uw bedrijf en lees je hoe je je medewerkers goed kunt voorbereiden op de overgang naar elektrische voertuigen. 

Waarom elektrisch rijden? 

Om onze aarde leefbaar te houden voor de toekomstige generaties, is het belangrijk dat elektriciteit op den duur benzine en diesel gaat vervangen. Gelukkig is elektrisch rijden niet alleen goed voor het milieu, maar biedt het ook vele financiële voordelen. Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld minder onderhoud nodig dan een auto die op fossiele brandstoffen rijdt, en de kosten voor het opladen zijn over het algemeen minder dan brandstofkosten. Bovendien draagt een elektrisch wagenpark bij aan een duurzaam imago voor je bedrijf. 

De elektrificatie van je wagenpark: waar begin je? 

De overstap naar een elektrisch wagenpark is meer dan alleen het vervangen van brandstofauto’s door elektrische varianten. Het vereist een grondige analyse en planning. We zetten de stappen voor je op een rij: 

1. Analyseer je wagenpark 

Bepaal welke voertuigen in je wagenpark het meest geschikt zijn voor vervanging door elektrische varianten. Houd rekening met de rijpatronen, afstanden en laadmogelijkheden. 

2. Kies de juiste voertuigen 

Niet alle elektrische auto’s zijn gelijk. Sommige hebben een grotere actieradius, terwijl andere meer geschikt zijn voor stadsverkeer. Kies de auto’s die het beste passen bij de behoeften van je bedrijf. 

3. Laadinfrastructuur 

Een goede laadinfrastructuur is cruciaal. Of je nu kiest voor laadpalen op kantoor of bij de medewerkers thuis, zorg voor een betrouwbare en toegankelijke laadoplossing. 

4. Train je medewerkers 

Het is belangrijk dat je medewerkers weten hoe ze het beste uit hun elektrische auto kunnen halen. Rijvaardigheidstrainingen kunnen hierbij helpen. Medewerkers leren tijdens zo’n training bijvoorbeeld hoe ze zuinig om kunnen gaan met de accu van hun elektrische voertuig, en hoe ze zonder stekkerstress ontspannen op pad kunnen. 

5. Monitor en evalueer 

Na de overstap is het belangrijk om de prestaties en het gebruik van de elektrische voertuigen te monitoren. Dit helpt je om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en bij te sturen waar nodig. 

Voordelen van elektrisch rijden voor zakelijke rijders 

  • Duurzaamheid: Een elektrische auto stoot geen CO2 uit, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk. 
  • Kostenbesparing: Minder onderhoud en lagere brandstofkosten kunnen leiden tot een lagere total cost of ownership
  • Toegang tot milieuzones: Met een elektrische auto heb je toegang tot milieuzones waar brandstofauto’s vaak niet welkom zijn. 
  • Lagere bijtelling: Elektrische auto’s hebben vaak een lagere bijtelling, wat financieel aantrekkelijk is voor de werknemer. 

De overstap naar een elektrisch wagenpark is een investering in de toekomst. Het is niet alleen goed voor de planeet, maar het kan ook financiële voordelen opleveren. Door een goed doordacht plan te maken en je medewerkers goed te begeleiden, kun je de transitie soepel laten verlopen. 

Ben je geïnteresseerd in het trainen van je medewerkers voor deze transitie? Verkeersveiligheid Groep Nederland biedt verschillende rijvaardigheidstrainingen aan, zoals de training elektrisch rijden. Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Gerelateerde blogs