Hoe TCO toegepast kan worden om de wagenparkkosten duidelijk in kaart te brengen?

Wanneer u beschikt over een uitgebreid wagenpark, doet u uzelf een groot plezier door een blik te werpen op de zogeheten Total Cost of Ownership (TCO) van uw wagenpark. Maar wat is dit precies en waarom zijn dit de drie belangrijkste letters van je wagenpark?

Total Cost of Ownership: wat houdt het in?

Wanneer u een bedrijfswagen aanschaft is de catalogusprijs vrij concreet, maar de daadwerkelijke kostprijs om deze bedrijfsauto te gebruiken omvat veel meer dan alleen de aanschafprijs. Wanneer u alle gebruikskosten in kaart brengt van alle bedrijfswagens, die u op dat moment heeft rijden, spreekt u van Total Cost of Ownership (TCO).

Waarom u Total Cost of Ownership van uw wagenpark wilt berekenen

Om uw wagenparkkosten concreet te maken, is het noodzakelijk de TCO van uw wagenpark te berekenen. U kunt hierdoor de vraag ‘auto kopen of leasen?’ beter beantwoorden doordat u met uw berekening een bewuste keuze maakt waarmee u het meeste voordeel heeft. In de berekening van uw wagenparkkosten kijkt u namelijk naar de levensduur cyclus auto, onderhoudskosten en verbruikskosten. Elektrisch rijden wordt bijvoorbeeld door de Belastingdienst beloond met voordelen in de fiscale aftrekbaarheid. Zo kunt u dus de TCO positief beïnvloeden!

Auto kopen of leasen?

Nadat u uw wagenparkkosten overzichtelijk op een rijtje heeft, gaat u uw leasekosten in kaart brengen. Door uw leasekosten in kaart te brengen en deze te vergelijken met de huidige TCO van uw wagenpark, weet u of het voor u aantrekkelijker is om een auto te kopen of te leasen. Kijk hierbij ook weer naar de invloed van elektrificatie. Heeft u vragen omtrent de berekening van uw TCO? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vraag!

Gerelateerde blogs