Mercedes-Benz Nederland, interview met Marnix Kraaijmes

Veiligheid wordt in het verkeer steeds belangrijker en mobiliteit van mensen verandert ook door nieuwe toepassingen/mogelijkheden. Voor Mercedes-Benz Nederland is veiligheid al vanaf het begin zeer belangrijk geweest. Dat blijkt onder andere uit het feit dat het merk met de ster de uitvinder van vele veiligheidstechnieken is, zoals kreukelzones, airbags en ESP om er maar een paar te noemen. “Veiligheid zit dan ook in ons DNA,” stelt Marnix Kraaijmes, manager Corporate Sales bij Mercedes-Benz Nederland. In onze visie van ongevalvrije mobiliteit leveren rijassistentiesystemen (ADAS) met passieve en actieve veiligheid een belangrijke bijdrage.

Onze mobiliteit verandert continu en dat geldt niet alleen voor auto’s. In de afgelopen jaren zijn elektrische steps en elektrische fietsen een steeds grotere rol gaan spelen. Ook daar houden de ADAS-systemen van de auto rekening mee. Want dankzij sensoren en radars kunnen ze ons attenderen op gevaar. Meer zelfs, ze grijpen in wanneer dat nodig blijkt te zijn.

Mercedes-Benz Nederland werkt al meer dan 5 jaar samen met Verkeersveiligheid Groep Nederland en die samenwerking is inmiddels tot een hecht partnership uitgegroeid. Zo kunnen cursisten in een veilige omgeving de modernste technieken en veiligheidssystemen van Mercedes-Benz testen en leren gebruiken. Tegelijkertijd kan Verkeersveiligheid Groep Nederland in de cursussen met de Mercedes-Benz A-Klasse aantonen dat de bestuurder, ondanks alle actieve en passieve veiligheidssystemen, altijd eindverantwoordelijk blijft.

Het is daarom ook heel belangrijk om gevaren te leren herkennen, van bijvoorbeeld, afleiding in het verkeer. Dit kan onder andere op het zogenoemde ‘whatsapp laantje’ op Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Hierbij wordt het risico van slechts enkele seconden afleiding, bijvoorbeeld door gebruik van je mobiele telefoon, in de praktijk aangetoond. Bij een organisatie als VVGN kan dit uitstekend ervaren en getraind worden.

Verder is onze samenwerking ook zichtbaar in de verschillende video’s die VVGN heeft gemaakt met de EQA. Hierin worden diverse tips besproken om zuiniger te rijden en worden ADAS-systemen uitgelegd. Dit was ook steeds de rode draad in de diverse events die Mercedes-Benz Nederland de afgelopen jaren in samenwerking met VVGN heeft georganiseerd; onder meer bij de lancering van de A-Klasse, CLA en C-Klasse.

“Dit zijn de momenten bij uitstek om onze relaties vertrouwd te maken met de innovatiekracht en de technologische hoogstandjes van al onze modellen. En dat geldt ook zeer specifiek voor onze elektrische auto’s; tien zijn er inmiddels voorgesteld. Toch belangrijk dat mensen leren hoe met deze nieuwe aandrijflijn om te gaan en dan met name het direct beschikbare vermogen van volledig elektrische auto’s. Verkeerveiligheidsinstituten zoals VVGN hebben hierin een mooie rol”, aldus Marnix Kraaijmes.

Gerelateerde blogs