Let op: vanaf juli vrachtwagenbewijs nodig voor grote elektrische bestelbussen 

Belangrijk nieuws voor bestuurders van elektrische bestelbussen: zij hebben vanaf 1 juli 2024 een vrachtwagenbewijs nodig wanneer hun wagen tussen de 3500 en 4250 kilo weegt. Voorheen was een rijbewijs B hiervoor nog voldoende. 

Vanaf 2019 geldt de regel dat je met een rijbewijs B een auto mag besturen tot maximaal 3500 kg. Om ondernemers de ruimte te geven te verduurzamen, werd het sindsdien gedoogd dat bestuurders met enkel rijbewijs B grote elektrische bussen bestuurden. Daarbij was een voorwaarde dat deze bestelbusjes een tachograaf aan boord moesten hebben. Een tachograaf houdt bij hoe lang je achtereen achter het stuur zit en hoe lang je rust neemt tussen de ritten door. Zo zorgt het ervoor dat je als bestuurder niet langer dan 100 kilometer aan één stuk kunt rijden. 

Een zwaarder voertuig, groter letsel 

Elektrische busjes zijn dankzij de batterij zwaarder dan busjes van een vergelijkbaar formaat die op fossiele brandstof rijden. Krijg je met een zwaar voertuig een botsing, dan is de kans op ernstig letsel groter dan wanneer je een lichter voertuig bestuurt. Het gaat naar schatting om zo’n duizend bestuurders van elektrische bestelbussen die vanaf 1 juli niet meer met een rijbewijs B de weg op mogen.  

Gerelateerde blogs