Zoveel verkeersboetes werden er in 2023 uitgedeeld

Het CJIB, de instantie die boetes int voor de overheid, maakte afgelopen maand bekend hoeveel verkeersboetes de politie in 2023 heeft uitgedeeld.  

Met bijna 8,5 miljoen verkeersboetes in 2023 zet Nederland een ongewenst record. Deze stijging ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, signaleert een zorgwekkende trend. Er was een grote toename in specifieke overtredingen, zoals mobiel bellen achter het stuur of op de fiets, en het rijden in verboden zones.

Snelheidsboetes bovenaan

Snelheidsovertredingen voeren de lijst aan, met wel 6,5 miljoen bekeuringen. Daarop volgen verkeerd parkeren en door rood licht rijden. Het gros van de boetes werd uitgeschreven nadat iemand was geflitst. In bijna 620.000 gevallen greep de politie fysiek in en werd de overtreder staande gehouden. 

Bellen achter het stuur 

De categorie ‘overig’ liet de grootste stijging zien. Er reden bijvoorbeeld een stuk meer mensen een gebied in waar ze niet mochten rijden, bijvoorbeeld een milieuzone of een autoluwe zone. Ook het aantal bekeuringen voor het niet dragen van een helm steeg.

Het aantal bekeurde bellers achter het stuur steeg met 21.000 boetes tot een aantal van bijna 200.000. Opmerkelijk is dat ruim 62.000 van deze bekeuringen werden uitgeschreven voor bellen op de fiets, wat de aangescherpte focus van de politie op deze overtredingen onderstreept.

Gerelateerde blogs