Moderne auto’s met aanraakschermen zorgen voor meer afleiding op de weg

Het bevorderen van de verkeersveiligheid is belangrijker dan ooit. zijn mensen een stuk sneller afgeleid op de weg, zeker sinds ons auto’s vol zitten met steeds meer technologische ontwikkelingen. Wat dacht je, bijvoorbeeld, van de ingebouwde touchscreens? Het is super handig, maar wat zijn de gevolgen van het gebruik van al deze technische snufjes?

Aanraakscherm gevaarlijker dan men denkt

Het is natuurlijk niet geheel zonder reden dat er tegenwoordig ontzettend veel campagnes worden bedacht om bellen en appen in het verkeer tegen te gaan. Een bekend voorbeeld hiervan is de overheidscampagne MONO. Hierin wordt je bewust gemaakt om je te focussen op het verkeer en niet op je telefoon. Toch beschikken de meeste moderne auto’s tegenwoordig over een ingebouwde touchscreen, wat eigenlijk net zo gevaarlijk is als het gebruiken van je telefoon.

Reactietijd neemt toe

Wist je dat iemand die geconcentreerd achter het stuur zit, een gemiddelde reactiesnelheid van één seconde heeft? Deze reactietijd verdubbeld als je afgeleid bent en wordt nog langer als je ogen even ergens anders zijn dan op de weg. Niet heel handig wanneer je 100 kilometer per uur rijdt en even snel een ander nummer opzet. Dan kan je dus net te laat zijn wanneer je plotseling moet remmen of uitwijken.

Meer afleidingen

Daarnaast zijn er natuurlijk ontzettend veel afleidingen wanneer jouw moderne auto beschikt over een ingebouwd aanraakscherm, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Niet alleen voor de automobilist zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Wanneer je gebruik maakt van het touchscreen van je auto, controleer je minder vaak je spiegels en hou je geen rekening meer met je omgeving. Je bent simpelweg met je hoofd ergens anders. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden. Zet bijvoorbeeld jouw favoriete afspeellijst aan voordat je de weg op gaat en zet je telefoon op focusmodus. Daarnaast kan je in apps, zoals Apple Car Play en Android Auto, bepalen dat de 1e regel van inkomende berichten niet getoond wordt of dat je Wifi helemaal uitgeschakeld wordt zodra je gaat rijden. Zo komen er geen appjes en mailtjes binnen, heb je minder afleidingen en kun je veilig deelnemen.

Gerelateerde blogs