Wanneer zal elektrisch rijden toegankelijker worden?

De belangstelling voor elektrisch auto rijden neemt steeds meer toe en dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Maar wat komt er precies kijken bij elektrisch rijden? En wat zijn de belangrijkste voordelen? In deze blog lees je alles wat je moet weten over elektrisch rijden! 

Wat komt er kijken bij elektrisch rijden?

Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij elektrisch auto rijden? In tegenstelling tot een benzine auto, waarbij je alleen maar je tank met benzine hoeft te vullen, moet je bij een elektrische auto wel met wat meer dingen rekening houden. Zo heb je bijvoorbeeld een laadpaal nodig en zal je daar rekening mee moeten houden als je lange afstanden rijdt. Na zoveel kilometers moet de elektrische auto namelijk opgeladen worden, waardoor je als het ware een ‘pauze’ moet inlassen. Dit vereist dan ook een andere manier van rijden, iets wat voor vele nog als een drempel gezien kan worden wanneer zij moeten kiezen voor een nieuwe auto. Daarnaast weten maar weinig mensen ook wat het werkelijk kost om je auto op te laden. Dit zijn slechts een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je een elektrische auto kiest en dan komt er ook nog bij dat elektrische auto’s momenteel veel duurder zijn dan benzine of diesel auto’s, waardoor ze niet voor iedereen toegankelijk zijn.

De voordelen van elektrisch auto rijden

Het is natuurlijk niet geheel zonder reden dat elektrisch auto rijden steeds populairder wordt. Er zitten namelijk veel voordelen aan elektrisch rijden. Wist je dat het thuis opladen van een elektrische auto 50% goedkoper is als rijden op brandstof? De prijs van kWh is namelijk gemiddeld zo’n 0,25 euro en kan zelfs zo goed als gratis zijn als je de auto oplaadt met je eigen zonnepanelen. Zeker nu de benzineprijzen alleen maar aan het stijgen zijn, is elektrisch auto rijden dan helemaal niet zo’n slecht idee. Daarnaast is het natuurlijk veel beter voor het milieu om elektrisch te rijden. Hoe dit precies zit? Naast het feit dat elektrische auto’s geen stikstofoxiden en fijnstof produceren, stoten deze voertuigen ook nog eens minder CO2 uit.

Hoe kun je zuinig rijden met een elektrische auto?

Wanneer je dan eindelijk de stap hebt gemaakt om van een benzine auto naar een elektrische auto te gaan, wil je natuurlijk wel graag weten hoe je zuinig kunt rijden. Zorg er om te beginnen altijd voor dat je de accu vaak en tijdig oplaadt. Met een laadpaal voor thuis ben je ongeveer vier uur kwijt om de elektrische auto helemaal op te laden. Wil je dat dit proces sneller gaat? Dan kun je ook kiezen voor de snellaadpaal, waarmee de auto in ongeveer een half uur volledig opgeladen is. Ook is het verstandig om gebruik te maken van de ‘brake stand’. Hierdoor remt het voertuig automatisch zodra je het gaspedaal loslaat. Door van dit systeem gebruik te maken, kan er op een zeer eenvoudige manier energie teruggewonnen worden.

Is de elektrische auto de toekomst?

Aangezien klimaatverandering momenteel één van de grootste thema’s zijn waarover de hele wereld zich buigt, kan elektrisch rijden hier natuurlijk perfect op inspelen.  De kans is dan ook groot dat steeds met weggebruikers kiezen voor een elektrische auto. Of de voordelen van elektrisch rijden bestuurders over, zal de tijd ons leren. Op dit moment is het namelijk erg lastig om te voorspellen in hoeverre mensen echt overgaan naar volledig elektrisch rijden. Wel zal het steeds makkelijker worden om de stap naar elektrisch auto rijden te maken. En zeker nu de benzineprijzen stijgen, is elektrisch rijden een stuk aantrekkelijker geworden.

Gerelateerde blogs