Subjectieve verkeersveiligheid: wat houdt het in?

Verkeersveiligheid kent verschillende perspectieven. Aan de ene kant hebben we de objectieve veiligheid – dat wordt onderbouwd met feiten en cijfers. Aan de andere kant hebben we de subjectieve veiligheid – hoe veilig voelen verkeersdeelnemers zich daadwerkelijk? Met andere woorden: wanneer de verkeerssystemen verkeersveiligheid aantonen met feiten en cijfers, hoeft dit nog niet te betekenen dat men zich ook veilig voelt in het verkeer. In dit artikel leest u wat we kunnen doen om ook de subjectieve verkeersveiligheid te verhogen.

Subjectieve onveiligheid als uitgangspunt

Gelukkig worden vanuit de gemeenten en politie al maatregelen genomen om, naast de objectieve veiligheid, zich ook te richten op de subjectieve veiligheid van verkeersdeelnemers. Soms kan subjectieve veiligheid echter een stukje schijnveiligheid zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zebrapad. Voetgangers voelen zich veiliger door gebruik te maken van een zebrapad, terwijl een aanzienlijk percentage van de voetganger-motorvoertuigongelukken juist op een zebrapad plaatsvinden.

Waar de subjectieve veiligheid lastig te meten valt, is de subjectieve onveiligheid het uitgangspunt. Door te meten op welke verkeerstrajecten verkeersdeelnemers zich onveilig voelen, wordt er gekeken welke objectieve maatregelen kunnen helpen het gevoel voor verkeersveiligheid te verhogen.

Wat kunnen we zelf doen om de verkeersveiligheid voor verkeersdeelnemers te verhogen?

Nu zijn er allerlei geavanceerde rijhulpsystemen ontwikkeld, zogeheten ADAS systemen, om automobilisten te helpen zich aan de verkeersregels te houden en veiliger aan het verkeer deel te nemen. Maar deze rijhulpsystemen zorgen ook voor veel afleiding in het verkeer. Door allerlei impulsen die het systeem afgeeft, zoals lampjes, trilfuncties en computergestuurde opdrachten, ben je meer met het systeem bezig, dan dat je echt gefocust bent op wat er in het verkeer gebeurt.

Het regelmatig herhalen van rijvaardigheidstrainingen zorgt er niet alleen voor dat u bewustwording in het verkeer blijft houden, maar door de rijvaardigheid technieken weet u ook hoe u moet anticiperen in het verkeer zodat u – ongeacht gevaarlijke verkeerssituaties –  altijd in control bent en u zich dus veilig voelt in het verkeer!

Gerelateerde blogs