Veilig op weg in een gemotoriseerde samenleving

Met ruim 8,8 miljoen personenauto’s in Nederland, is verkeersveiligheid een cruciale factor op de weg. Het is voor de moderne mens een dagelijkse zorg. Sommige mensen zijn bang om te vliegen, maar wanneer u een auto instapt, is de kans op een ongeval vele malen groter. Met dit grote aantal voertuigen in een klein landje als Nederland, is het een vaststaand feit dat het steeds drukker wordt. Zowel op de snelweg als in de grote steden.

Drukke verkeerssituaties beïnvloeden beleving verkeers(on)veiligheid

Soms kunnen drukke verkeerssituaties onveilig of onprettig aanvoelen. Met als gevolg dat dit direct impact heeft op onze beleving verkeers(on)veiligheid. Hoe kunnen we deze veiligheid verhogen? Door de juiste balans te vinden in de samenwerking tussen voertuig, bestuurder en medeweggebruikers. In dit artikel leest u meer over hoe u op een effectieve manier hieraan kunt meewerken.

Beleving verkeers(on)veiligheid, wat is dat precies?

Volgens onderzoekers letselpreventie, is veiligheid een situatie die wordt gekenmerkt door het adequaat beheersen van materiële, fysieke of morele dreigingen en die bijdraagt aan de beleving dat je beschermd bent tegen gevaar. Dus – met andere woorden – wanneer de cijfers verkeersongevallen omlaag gaan vanwege bepaalde verkeersmaatregelen, hoeft dit nog niet te betekenen dat de weggebruiker zich ook daadwerkelijk veilig voelt.

Hoe draagt u positief bij aan de beleving verkeers(on)veiligheid?

Door een rijstijlaanpassing aan te nemen waarbij u altijd in staat bent tijdig te anticiperen op lastige verkeerssituaties, levert u een positieve bijdrage aan de beleving verkeers(on)veiligheid. Deze rijstijlaanpassing, waarbij anticiperen uw focuspunt is, heet een defensieve rijstijl. Bij defensief rijden maakt u gebruik van een specifieke rijmethode, zoals de SAFE-methode. De drie elementen; herkennen, vermijden en beheersen, zorgen ervoor dat u kostenbesparend aan het verkeer deelneemt. Dit komt omdat blikschade, verzekering- en brandstofkosten worden teruggebracht. Wilt u ook graag een positief bijdrage leveren aan de beleving verkeers(on)veiligheid? Vraag een offerte aan voor het volgen van een van onze trainingen.

Gerelateerde blogs